Subtraksjon

[vc_row][vc_column][sc_youtube style=»6″ width=»100%» video_id=»IkjdRZ_cQM4″ height=»525″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

SLIK FUNGERER TUTANK I PRAKSIS

Antall elever per lag anbefales til 5 for å oppnå best mulig resultat og for at alle elevene klarer å se hva som utregnes eller sorteres på aktivitetsmattene. Del klassen inn i 4 grupper eller stasjoner. Hvert av lagene for tildelt en Tutank aktivitetsmatte som plasseres på gulvet inne eller på bakken ute. Brikkene kan plasseres ved siden av hvert lag for nært gruppesamarbeid inne på et grupperom, eller på større avstand for å integrere mer økt fysisk aktivitet. Plasseres brikkene eksempelvis 20 meter unna, må hver enkelt elev bevege seg 40 m for å hente én enkelt brikke. I gangetabellen til Tutank er det 75 røde partall og 25 blå oddetall. Hvert av lagene beveger seg da fysisk 4 km for å sortere ferdig hele gangetabellen.

Likedan kan dette gjennomføres på andre aktivitetsmatter som f.eks. «Lær å telle» eller sortering av «Partall, oddetall og primtall». Begge disse inneholder og benytter 50 røde partallsbrikker og 50 blå oddetall.  Med «Bokstavlek» eller «Ordkryss» benyttes 75 blå konsonanter og 25 røde vokaler. De 4 regneartene benytter tallsettet 0 til 9, med 10 like tall av hver. Gøy fysisk aktivitet kan være harehopp, hinke, hoppe, hinderløype, krype, gå, trille (rullator/rullestol) eller løpe. Konkurranseregler kan være basert på tidtakning, først ferdig, flest riktige svar (poengsum) eller best samarbeid. Alle 4 lag kan også samarbeide om å oppnå et felles klasseresultat, der alle poeng fra hvert enkelt lag legges sammen og summeres, slik at – «ALLE LAG SAMARBEIDER FOR Å OPPNÅ ET FELLES MÅL!» uten vinnere og tapere.

Lærer står helt fritt, til selv å velge, improvisere og finne egne kreative løsninger på hvordan aktivitetene kan gjennomføres på en god, sosial og integrerende måte.

Alle aktivitetsmattene i ‘TUTANK Aktiv Læring’ er utviklet i tråd med kompetansemål gjeldende for de ulike trinn i barneskolen ihht. Kunnskapsløftet LK06.

Subtraksjon (Minus -). Elevene er aktive med lek og læring, mens de øver seg på grunnleggende ferdigheter i subtraksjon. De har det gøy og lærer å samarbeide på lag. Videoen ovenfor illustrerer hvordan elevene kan sette sammen helt enkle oppgaver til langt mer avanserte oppgaver. Elever på 1. og 2. trinn kan sette sammen regnestykker med bruk av 1’ere og 10’ere. For elever på 3. og 4. trinn kan også 100’er plassene benyttes når de skal lage regnestykker. Aktivitetsbrettet leveres med 40 røde partall og 40 blå oddetall, samt en spillbase som underlag. For ytterligere informasjon, kontakt oss på e-mail til post@activityschools.com

Slik fungerer Tutank med Subtraksjon
Alle de fire regneartene addisjon, subtraksjon, divisjon og multiplikasjon benytter ett og samme sett med tallkuler per aktivitet. 

Dette tallsettet består av 40 røde partall og 40 blå oddetall per lag.

Aktivitetsbrettene med subtraksjon plasseres på egne underlag i enden av gymsal. Kurvene med tilhørende 80 tallkuler per lag, plasseres i den andre enden. Antall deltakere per lag er 8 til 10 elever. To elever fra hvert lag løper ut samtidig og henter én tallkule hver, per runde.
Oppgavetype kan variere, alt ettersom hvilket trinn som spiller.

På brettene med de 4 regneartene er alle kolonnene inndelt for korrekt posisjonering av tall på énerplassen, tierplassen og hundrerplassen. Subtraksjonsbrettene finnes også med subtraksjon av tall vertikalt med eget felt for plassering av tall til veksling av 10’ere til 1’ere (lån av 10’ere). Disse subtraksjonsbrettene gjør at elevene kan øve seg på å trekke fra store tall under hverandre, samt subtraksjon av desimaltall med 2 desimaler.


Oppgaver for 1. og 2. trinn
Bruk énerplassene og lag flest mulige regnestykker. Det er lov å flytte på tallene, slik at dere får regnestykkene til å gå opp og at dere finner flest riktige svar.

Hvilket lag klarer å lage flest antall regneoppgaver?
Kontrollregning! Bytt side og kontrollere om det andre laget har løst alle oppgavene deres riktig. Ligger tallene deres riktig plassert?

Oppgaver for 3. og 4. trinn
Lag flest mulige regnestykker. Det er lov å flytte rundt på tallene. Bruk gjerne hundrerplassene på brettet. Hvilket lag klarer å lage flest regnestykker? Kontrollregning! Bytt side og kontrollere om det andre laget har løst alle oppgavene deres korrekt.
Tallet 1 skrives 'en' på norsk og er et oddetallTallet 2 skrives 'to' på norsk og er et partall, men er også et primtall.Tallet 3 skrives 'tre' på norsk og er et oddetall, men er også et primtall.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=»Send forespørsel» color=»blue» size=»lg» i_icon_fontawesome=»fa fa-envelope-o» link=»url:mailto%3Apost%40activityschools.com||target:%20_blank» add_icon=»true»][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=»stretch_row» css=».vc_custom_1456740856866{background-color: #f4f4f4 !important;}»][vc_column][vc_column_text]

Flere Tutank produkter

[/vc_column_text][vc_basic_grid post_type=»post» max_items=»10″ element_width=»2″ gap=»15″ grid_id=»vc_gid:1479836815290-a79a24dd-8874-0″ taxonomies=»5″][/vc_column][/vc_row]

Motta nyttig informasjon om aktiv læring og undervisning

Vi lover å kun sende informasjon som er relatert til aktiv læring og undervisning.